Thesis Probleem comfortronic??

Discussie en vraagbaak over Thesis
Daniel

Thesis Probleem comfortronic??

Unread post by Daniel »

Ik ben de trotse bezitter van een Thesis 2.4 20v echt een pracht auto, maar ik denk dat de bak toch wat rare nukken vertoont na een kick down,naar mijn idee blijft hij dan te lang hangen in een lage vesnelling terwijl hij naar mijn idee al lang weer over had moeten schakelen naar een hogere versnelling.
bij de dealer zegt men dat dit alles te maken heeft met de zelfdenkende bak.
Wie weet wat?
Alessandro

Re: Thesis Probleem comfortronic??

Unread post by Alessandro »

Is de lucht massa meter goed? de automaatbak gebruik informatie van de motormagement om scakelmoment te kiezen en bij defecte lucht massa meter de volgende klachten: auto is traag en automaat schokt/schakeld slecht /raar


Groeten Alessandro
tema63
Posts: 3
Joined: 12 Apr 2009, 17:24

Re: Thesis Probleem comfortronic??

Unread post by tema63 »

Ik rij een Thesis V6 automaat . Heb het probleem dat als de automaat op handmatig staat, de versnelling soms spontaan 1 , of soms 2 versnellingen terug schakeld.
Direct hierop staat de bak weer in D, en kan ik niet meer handmatig schakelen. Pas als ik het contact uitschakel, en weer start doet alles het weer correct !
Het probleem doet zich niet zo vaak voor, maar je schrikt je rot als het gebeurd.

Weet iemand wat er aan gedaan kan worden ?

Thanks.

sander.
krammer
Posts: 218
Joined: 27 Dec 2008, 17:19

Re: Thesis Probleem comfortronic??

Unread post by krammer »

Ik ken dit verschijnsel ook bij mijn V6. Staat overigens beschreven in de manual: het is inderdaad een zelflerende bak. Dus na een kick down 'denk ie' dat je een sportieve rijder bent en schakelt direct over naar een sportief programma (met langer hangen in lage versnellingen). Hier start ie overigens ook mee als je begint met een nieuwe rit. De bak heeft enige tijd nodig om rustig rijgedrag te herkennen maar schakelt dan ook over naar een zuiniger programma. Ik vindt dat rijden met hoger toeren irritant bij wegrijden bij een nieuwe rit, dus ik schakel eerst een klein minuutje met de hand (ook geen straf..), en daarna is de bak 'bijgeleerd'... Bij hard remmen, schakelt de bak ook over naar een sportief programma.
Van mij zou de bak dus bij default op zuinig mogen staan i.p.v. sportief..

Hugo
Rino
Posts: 1025
Joined: 30 Dec 2008, 10:20

Re: Thesis Probleem comfortronic??

Unread post by Rino »

Zoals Hugo schreef rij ik bij koudstart de eerste minuten ook handmatig omdat de versnellingsbak te lang op te hoge toeren draait.

Hierop toch even wat commentaar.
Het langer op hoge toeren draaien tijdens de warmloopfase van de motor is volkomen normaal omdat de CAE-regeleenheid (zeg maar de computer van de versnellingsbak) de WUSH-functie aanhoudt (Warm Up Shift Pattern). Met deze regeling wordt de motor sneller opgewarmd; hierbij liggen de schakelpunten op een iets hoger toerental dan bij een warme motor. Dus eigenlijk hoeven we helemaal niet manueel sneller te schakelen tijdens de warmloopfase van de motor want de schakeltechniek zorgt daar immers automatisch voor. Door manueel zelf te schakelen komt de motor minder snel op bedrijfstemperatuur wat verbruik en de kwaliteit van de uitlaatgassen negatief beïnvloedt.

Regelfuncties van de regeleenheid. Afhankelijk van het geprogrammeerde schakelprogramma zendt de regeleenheid een signaal naar de on/off-schakelmagneetkleppen (één per versnelling, 5 in totaal dus) voor de regeling van het overschakelen afhankelijk van de voertuigsnelheid en de gasklepopening.
De automatische versnellingsbak heeft geen schakelprogramma's die door de bestuurder kunnen worden GEKOZEN. Deze is voornamelijk geprogrammeerd voor de functie "zuinig", de regeleenheid zorgt automatisch voor de juiste keuze tussen de geprogrammeerde functies, afhankelijk van de omstandigheden. De geprogrammeerde functies bestaan uit zuinig, normaal en sportief. De regeling ervan is zelflerend : dwz dat de WENS van de bestuurder via een gaspedaalbediende regeling gesignaleerd wordt naar de regeleenheid. Hierdoor kan tussen de functies overgeschakeld worden van "zuinig" (laag toerental), naar "normaal" (gemiddeld toerental) of naar "sportief" (hoog toerental). De functie "zuinig" wordt gebruikt onder normale omstandigheden nadat het contactslot op "marcia" is gezet.

Het voor de bestuurder soms verrassend schakelen van de automatische versnellingsbak heeft verder te maken met allerlei mogelijkheden. Ik som er een paar op :
- stijgingsfunctie : bij een helling naar boven vergelijkt de regeleenheid de werkelijke acceleratie met de theoretische op een vlak wegdek en stelt zo het stijgingspercentage van de weg vast. Afhankelijk van de gevonden stijging wordt de meest geschikte versnelling ingeschakeld.
- dalingsfunctie : als de regeleenheid signaleert dat de auto accelereert bij gesloten gasklep (helling naar beneden), wordt een versnelling ingeschakeld, waardoor de auto niet meer accelereert. Zodra het rempedaal wordt bediend, wordt een versnelling teruggeschakeld.
- rem-hulpregeling : deze regeling voorspelt de wens van de bestuurder om te decelereren m.b.v. de beweging van het gaspedaal; hierbij wordt afgeremd op de motor, waardoor wordt teruggeschakeld bij een hoger toerental.
- snel accelereren : afhankelijk van de snelheid waarmee het gaspedaal wordt ingetrapt, past de regeleenheid de schakelfunctie en de kick-down aan.

De eerste maanden toen ik in deze auto reed ontgoochelde de automatische versnellingsbak me nogal door zijn eigenzinnig gedrag dacht ik toen. Ondertussen noem ik deze eigenzinnigheid schakelen op WENS van de bestuurder en niet na KEUZE van de bestuurder. Men moet dus leren omgaan met deze versnellingsbak. Een keer je alle functies en regelingen kent is het leuk spelen met gasbedienings- en rempedaal om de auto comfortabel en vooral veilig van A naar B te sturen.

Noteer dat ik hier nog lang niet alle functies van de automaat heb genoemd. Er is nog veel meer, heel veel.

Groeten, Rino
huubdresen
Posts: 8
Joined: 31 Dec 2008, 11:17

Re: Thesis Probleem comfortronic??

Unread post by huubdresen »

Rino,

zo te horen weet je veel van de Thesis en de Comfortronic....
Ik hoop dan ook dat je me kan helpen met het volgende;
Ik heb een aantal maanden geleden een schadethesis 2,4 20 C benzine gekocht uit october 2006 en daar o.a. een "nieuwe" motor en bak uit 2003 ingezet. Motor en bak waren afkomstig uit een nog niet geregistreerde Duitse auto, en beide hebben waarschijnlijk minder dan 5000 km gereden.

Na zeer veel gesleutel (de gehele voorkant is in feite vervangen) was het moment van starten dan ook meer dan spannend.
De thesis starte echter direct : (Wouw !!!) wel gaf hij een lange reeks foutmeldingen. Een aantal gingen uit na een wiscommando via een ELM OBD II kabel met bijbehorende diagnose software.
De volgende storingen blijven echter op het dashbord zichtbaar :
- Variosteer (Dit onderdeel is echter als enige vervangen voor een nieuw (TWR) exemplaar eind 2008)
- Airbag (dit kan kloppen, want deze zijn wel vervangen maar nog niet gereset)
- EPS
- Soms geeft hij een Skyhook foutmelding aan.
- koplamp afstelsysteem (zitten echter twee nieuwe koplampen in)
De OBD-II software geeft nog code 1481 - speedcontrol cooling fan en verder een reeks "pending" onbekende "fabrieks" kodes, met name in de U/V 1700 range
Af en toe komt er nog een kode voorbij die zegt dat er iets is met een O2 sensor. en ook een melding van een malfunction van de airflowmeter
Op het OBD-II "dasbord" blijft de airflow meter ook gewoon op 0 staan.

Mijn eerste vraag is of je met een "reset" alle codes die b.v. ontstaan zijn bij de crash kwijt bent, en kun je dit zelf ook doen ?
En hoe kom ik aan Fiat/Thesis kodes en is er al een methode om ze zelf uit te lezen ?

Verder had ik graag wat tips over het volgende.
De auto rijd wel, maar heeft de volgende kuren :
- Hij is met name bij het wegrijden erg sloom ( in de achteruit echter niet)
- De Kick down lijkt ook niet te werken....
- Als je op het verbruiksmetertje kijkt schrik je; bijna altijd tussen de 15 en 20 l/minuut Ik heb +- 25 km proefgereden
- Bij het inschakelen "klapt" de bak, als je de achterruit inschakeld klinkt dit ronduit "slecht".
- Als hij rijdt, schakeld de bak echter soepel Kun je nog iets stellen aan deze bak, of zal hij dit ook (Af) leren ?

Ik ben in het verleden ooit naar een dealer geweest met een Kappa probleem (engine control failure) ; die heeft dat echter ook na 2 dagen zoeken niet kunnen verhelpen, dus ik ben een beetje huiverig nu het dit keer een echt ingewikkelde auto met ook nog een voorgeschiedenis betreft.
Loopt er in Thesis land mischien nog een bijklussende specialist rond ?
Ik hoop op een snelle reactie, want ik zou er graag in gaan rijden....

Gr Huub Dresen 06-52035902 (Groningen..........)
Rino
Posts: 1025
Joined: 30 Dec 2008, 10:20

Re: Thesis Probleem comfortronic??

Unread post by Rino »

Hallo Huub,

jij lijkt me wel heel erg ambitieus en moedig om naar mijn mening deze best complexe auto zelf weer in elkaar te timmeren. Daarom mijn felicitaties voor het reeds bereikte resultaat. Ik kan je nu wel heel veel vertellen over de functies van het Comfortronic in het bijzonder en over de Thesis in het algemeen, maar dat houdt nog niet in dat ik de handel uit elkaar kan halen en weer helemaal zonder fout kan in elkaar kan zetten. Ik ben geen technicus, al vind ik het wel fijn het te kunnen snappen. Daarom waag ik me wel om te sleutelen aan mijn eigen auto. De daaruit positief bevonden resultaten deel ik graag mee aan collega-rijders hier op het forum. Vanzelfsprekend zijn de resultaten vaak een gevolg van wat er op het forum te lezen is (beperk je niet tot het nederlandstalige, op het duitstalige en het italiaanstalige is veel meer te vinden).

Ik heb geen ervaring met wat jij hier neerschrijft en kan het daarom niet zo goed beoordelen. Ik rij bovendien in een 2.4 JTD. De 2.4 benzine had ik in mijn voormalige auto, de Kappa.
Ik zou in jouw geval de auto laten uitmeten door een professionele garage die de juiste meetapparatuur en -software heeft.
Waar ik in jouw verhaal wel ervaring mee heb zijn de koplampen. De hoogteregeling wordt bepaald door een computer die onder de vloermat van de bijrijder zit. De input komt van de potentiometers die voor- en achter aan het chassis zijn gemonteerd. Deze meters krijgen de hoogtewijziging van de auto mee via een stangetje die op de veerpoten zitten. Die dingen hangen vreselijk fout omdat ze alle smerigheid onder de auto vangen. De kogelgewrichtjes verroesten en krijgen teveel speling. Zo'n stangetje voor achter, een dingetje van niks, kostte me 17 euro (art.nr. 60669421). De potentiometer 61 euro (art.nr. 51757670).

Ik zou zeggen hou het forum op de hoogte, jouw project is onwijs boeiend. Wellicht pikken nog forumlezers op je verhaal in. Veel succes nog. Rino
Post Reply

Return to “NL35 Thesis”